Tutaj jesteś

Savoir-vivre na przyjęcia

16 lipca 2021 Praca dekoracja stołu

Przyjęcia zawsze budzą ekscytację, ale również wymaga zachowania odpowiedniego savoir-vivre’u. Znając te zasady na przyjęciach, można czuć się pewniej i lepiej integrować w towarzystwie. Zasady savoir-vivre to nie tylko kwestia etykiety czy dobrej maniery, ale również szacunku dla gospodarzy i pozostałych gości. Na każdym etapie takiej okazji należy pamiętać o kilku kluczowych aspektach.

W tekście znajdziesz rady dotyczące:

  • Motywu przyjęcia
  • Nakrycia stołu
  • Organizacji przyjęcia

Motyw przewodni przyjęcia

Po pierwsze należy oznaczyć motyw przyjęcia. Inaczej nakryjemy do stołu zapraszając grupkę przyjaciół naszego dziecka, a inaczej jak zaprosimy bliższą i dalszą rodzinę na przyjęcie z okazji jubileuszu ślubu. Zatem najważniejsze jest określenie motywu imprezy i wybór dań, jakie gościom zaserwujemy. Pod konkretne menu dopasowujemy jaka zastawa i sztućce będą niezbędne na stole. Dodatkowo wybieramy dekoracje na stół oraz kolor zastawy, obrusu, serwetek. Pamiętajmy, że dekoracje i kolory zastawy, obrusu muszą ze sobą współgrać. Dodatkowo należy zadbać o to, by elementy dekoracyjne stołu nie zasłaniały gościom widoczności.

Nakrycie stołu

Po drugie nakrycie do stołu zgodnie z zasadami savoir-vivre’u jest niezwykle istotne. Przed gościem należy ułożyć talerze. Najlepiej postawić je na stylowych podstawkach, dzięki czemu zyskamy dobre wrażenie w oczach zaproszonych osób. Na podstawce kolejno układamy talerz do dań głównych, talerz głęboki do zupy i opcjonalnie talerz na pieczywo, jeśli zachodzi taka konieczność. Kolejny elementem do rozłożenia są sztućce. Łyżkę umieszczamy po prawej zewnętrznej stronie talerzy. Obok niej kładziemy nóż, bądź noże. Ilość noży uzależniona jest od ilości serwowanych dań. Po lewej stronie talerzy umieszczamy widelec, bądź widelce. Ilość ich zależy od liczby planowanych dań. Nad talerzami układamy sztućce do deserów. Zazwyczaj kładziemy tam widelczyk do ciasta i łyżeczkę deserową. Ostatnim elementem nakrycia jest szkło do napojów. Lampka do wina powinna się znaleźć nad nożem do dania głównego. Lampka do szampana powinna zostać ustawiona nad talerzem i sztućcami do deserów. Szklanka do chłodnych napojów powinna się znaleźć obok lampki do wina po jej zewnętrznej stronie.

Postaw na oryginalność

Po trzecie warto postawić na oryginalność. Dość znaczącą modą jaka wkradła się w teraźniejsze imprezy są winietki i podziękowania. Karteczki z imionami i nazwiskami gości umieszcza się nad talerze, w widocznym miejscu, tak by każdy z gości bez problemu odnalazł swoje miejsce. Obok winietki warto zostawić skromny upominek w roli podziękowania za przybycie. Taki drobiazg sprawi, że nasi goście na długo zapamiętają imprezę u nas w domu.

Podsumowanie

Zasady savoir-vivre na przyjęciach stanowią fundament udanej integracji w towarzystwie oraz szacunku dla gospodarzy i pozostałych gości. Zastosowanie się do tych zasad sprawi, że każde przyjęcie będzie udane i zostanie zapamiętane jako miłe wydarzenie.

Redakcja podkwadratem.pl

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jesteś zainteresowany reklamą?