podkwadratem.pl

Blog ogólnotematyczny

dekoracja stołu
Praca

Savoir-vivru na przyjęcia

Planujesz przyjęcie rodzinne lub wśród znajomych? Nieważne czy to ślub, urodziny czy inny jubileusz, warto znać zasady poprawnego nakrywania do stołu. Po co? By zaprezentować się i swój dom w pozytywnym świetle oraz nie zaliczyć niechcianej wpadki. Coraz więcej ludzi z grona naszych znajomych bądź rodziny zna savoir-vivru. Od czego zacząć planowanie przyjęcia?

Po pierwsze należy oznaczyć motyw przyjęcia. Wiadomo inaczej nakryjemy do stołu zapraszając grupkę przyjaciół naszego dziecka, a inaczej jak zaprosimy bliższą i dalszą rodzinę na przyjęcie z okazji jubileuszu ślubu. Zatem najważniejsze jest określenie motywu imprezy i wybór dań, jakie gościom zaserwujemy. Pod konkretne menu dopasowujemy jaka zastawa i sztućce będą niezbędne na stole. Dodatkowo pod motyw przewodni imprezki wybieramy dekoracje na stół oraz kolor zastawy, obrusu, serwetek. Pamiętajmy, że dekoracje i kolory zastawy, obrusu muszą ze sobą współgrać. Dodatkowo zadbajmy o to, by elementy dekoracyjne stołu nie zasłaniały gościom widoczności. Osoby zaproszone, nie mogą być przytłoczone kwiatami i innymi drobiazgami. Wrażenia estetyczne i dekoracja stołu są równie ważne co dania, jakie zaserwujemy.

Po drugie nakryć do stołu zgodnie z zasadami savoir-vivru. Przed gościem należy ułożyć talerze. Talerze najlepiej postawić na stylowych podstawkach, dzięki czemu zyskamy dobre wrażenie w oczach zaproszonych osób. Na podstawce kolejno układamy talerz do dań głównych, talerz głęboki do zupy i opcjonalnie talerz na pieczywo, jeśli zachodzi taka konieczność. Kolejny elementem do rozłożenia są sztućce. Łyżkę umieszczamy po prawej zewnętrznej stronie talerzy. Obok niej kładziemy nóż, bądź noże. Ilość noży uzależniona jest od ilości serwowanych dań. Po lewej stronie talerzy umieszczamy widelec, bądź widelce. Ilość widelców, podobnie jak ilość noży, uzależniona jest od liczby planowanych dań. Nad talerzami układamy sztućce do deserów. Zazwyczaj kładziemy tam widelczyk do ciasta i łyżeczkę deserową. Ostatnim elementem nakrycia jest szkło do napojów. Lampka do winna powinna się znaleźć nad nożem do dania głównego. Lampka do szampana powinna zostać ustawiona nad talerzem i sztućcami do deserów. Szklanka do chłodnych napojów powinna się znaleźć obok lampki do wina po jej zewnętrznej stronie.

Po trzecie warto postawić na oryginalność. Dość znaczącą modą jaka wkradła się w teraźniejsze imprezy są winietki i podziękowania. Winietki z imionami i nazwiskami gości umieszcza się nad talerze, w widocznym miejscu, tak by każdy z gości bez problemu swoje miejsce odnalazł. Obok winietki warto zostawić skromny upominek w roli podziękowania za przybycie. Taki drobiazg sprawi, że nasi goście na długo zapamiętają imprezę u nas w domu.

Przeczytaj więcej na nwonews.pl